«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά».
Οδυσσέας Ελύτης

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Όποιος θέλει τα πολλά, αλήθεια χάνει και τα λίγα;

«Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα».

Με αυτή τη φράση δε μας μεγάλωσαν; Κι αν όχι οι γονείς μας, σίγουρα ο κοντινός περίγυρος φρόντιζε να μας το υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία.

Και ο προβληματισμός γι’ αυτή τη φράση «γεννήθηκε» μέσα μου κάποια στιγμή πριν καιρό, όταν εγώ η ίδια έκανα σκέψεις που δεν ήταν καθόλου βοηθητικές για εμένα, για να πάω μπροστά και να εξελιχθώ. Σκέψεις που κατά καιρούς όλοι έχουμε κάνει. Για παράδειγμα, ότι δεν αξίζουμε την προαγωγή, ότι καλό θα ήταν να μη διεκδικήσουμε μεγαλύτερο μισθό αφού και με αυτόν τα βγάζουμε πέρα ή να μείνουμε στη σχέση η οποία δε μας καλύπτει διότι... ε δε μας χτυπάει κιόλας.

Και πολύ συχνά, όταν διστάζουμε να ζητήσουμε το κάτι καλύτερο, «παίζει» στο μυαλό μας αυτή η φράση... Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα. Ας κάτσουμε στ’ αυγά μας. Σωστά; Αφού δεν είναι τόσο άσχημα και στα λίγα.  

Αναρωτιέμαι... Βολεύει να μη διεκδικούμε ό,τι θέλουμε; Βολεύει εμάς που παραμένουμε στη ζώνη ασφαλείας μας ή τον άλλο από τον οποίο θα το ζητήσουμε; Μάλλον και τις δύο πλευρές βολεύει.

Πάντως, κανείς δε φρόντισε να μας πει ότι μένει στα λίγα όποιος δε ζητάει τα πολλά!

Μένουμε στο ίδιο μοτίβο σχέσης όταν δε ζητάμε αυτό που θέλουμε.

Μένουμε στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον όταν κρατάμε το στόμα μας κλειστό.

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να τελειώσει αυτή η σχέση ή να... απολυθούμε στη χειρότερη όταν διεκδικήσουμε τα περισσότερα. Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να μείνουμε και στα ίδια, αυτά τα «λίγα». Όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουμε όσα διεκδικήσαμε.

Σε όποια από τις παραπάνω εκδοχές, θα χτυπήσει μέσα μας το καμπανάκι της αυτοεκτίμησης. Ίσως να νιώσουμε όμορφα που καταφέραμε και ζητήσαμε αυτό που θέλαμε, κι ας μην το πήραμε. Σίγουρα, όμως, θα το έχουμε βγάλει από μέσα μας. Και αυτό αξίζει το ρίσκο... Αν μπορεί να χαρακτηριστεί ρίσκο.

Κι αν είναι να μείνουμε για πάντα στα «λίγα», ας το παίξουμε κορώνα – γράμματα κι ας τα χάσουμε. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βρούμε τα «πολλά».

 

9 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν οι ώριμες σκέψεις σου για ένα κρίσιμο ζήτημα για κάθε άνθρωπο. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τέτοιες συζητήσεις.
      Να έχεις μία όμορφη μέρα Γιάννη!

      Διαγραφή
  2. Χωρίς να υπάρχει σωστό-λάθος σε τέτοια ζητήματα, συμφωνώ και προσυπογράφω τον επίλογό σου. Το κάνω βέβαια εκ του ασφαλούς κι αφού έχω κάνει κι εγώ πολλάκις το λάθος, να φοβάμαι και να μην διεκδικώ. Όχι μόνο εργασιακά, αλλά και στις σχέσεις γενικότερα ισχύει αυτό. Βασική προϋπόθεση βέβαια, να συνυπάρχουν αυτοεκτίμηση με αυτογνωσία.
    Καλή εβδομάδα να έχεις, Γιώτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι μας έχουμε δειλιάσει κατά καιρούς να διεκδικήσουμε. Είναι δύσκολος ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να ανοίξουμε το στόμα μας και να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε να έχουμε.
      Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία παράμετρο που θέτεις περί αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Ολοι μας το έχουμε ακούσει αυτό το...όποιος θέλει τα πολλά...
    Το θέμα είναι Γιώτα μου προσωπικά εμείς τι θέλουμε από την ζωή μας...
    Αν θέλουμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, σχέσεων και ότι άλλο θέλουμε να το κάνουμε...
    Αν μένουμε στα λίγα και σίγουρα, είναι δικές μας οι αποφάσεις...
    Ας επιλέξουμε ότι μας κάνει να νιώσουμε ικανοποιημένοι με τις επιλογές μας...Γιώτα μου .
    Να είσαι καλά κορίτσι μου καλό σου βράδυ φιλιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες. Όλα είναι θέμα δικών μας επιλογών. Όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές, το οφείλουμε στον εαυτό μας να το κάνουμε.
      Καλό σου μήνα!

      Διαγραφή
  4. Κοίτα τώρα να δεις τί γίνεται, αν και μεγάλωσα το παιδί μου προτρέποντάς το να μην συμβιβαστεί, μερικές φορές ανησυχώ γιατί φοβάμαι ότι το πήγα στο άλλο άκρο χαχα. Γιατί το παιδί μου όντως κρατά αντιστάσεις, αλλά εγώ (ως μάνα) φοβάμαι (έστω και υποσυνείδητα) αυτό το "όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα", αν και επί της ουσίας, είμαι υπερήφανη που δεν συμβιβάζεται. Και στην τελική, ο συμβιβασμός και το νεαρόν τής ηλικίας, δεν συνάδουν. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να συνάδουν. Κι αυτό φαίνεται ότι εσύ το ξέρεις καλά, και πολύ καλά κάνεις! Σου βγάζω το καπέλο, νεαρή μου κυρία! 🎈 Σε φιλώ πολύ 💖

    Υ.Γ Το ταξίδι μου στην Τυνησία έχει αναρτηθεί και σας περιμένει!😉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη παγίδα αυτή η άτιμη φράση που σε κάθε μας ρίσκο είναι εκεί να μας χτυπάει καμπανάκια.
      Τρέχω στην Τυνησία! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Dua të falënderoj Dr Ellen që e ktheu të dashurin tim me magjitë e saj të dashurisë. Murseli më ndau katër muaj më parë pa asnjë arsye, u përpoqa të arsyetoja me të, por ai më mbylli plotësisht. E doja aq shumë sa nuk munda të bëja asgjë ndërsa ai u largua, qava dhe u bëra një hije e vetes. Por gjithçka ndryshoi dy javë më parë kur pashë një koment se si Dr Ellen i ndihmon njerëzit me çështjet e marrëdhënieve dhe martesës, e kontaktova dhe jam i lumtur që e bëra sepse tani i dashuri im është kthyer dhe ai më do edhe më shumë, më shumë premtuar kurrë për të më lënduar sërish. Faleminderit Dr Ellen për ndihmën tuaj, ju jeni më të mirët. Për shikuesit atje që kanë nevojë për ndihmë për marrëdhënien ose martesën e tyre, ju lë me informacionin e kontaktit të Dr Ellen. Dërgo email ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp+2349074881619
    Shërbimi i tij përfshin gjithashtu
    1. Magjitë për të fituar llotarinë
    2. Magjitë rikthejnë ish të dashurin tuaj
    3. Magjitë për të ndaluar divorcin
    4. Shërimi i menjëhershëm i HIV/AIDS
    5. Shërimi i kancerit
    6. Magjitë e dashurisë
    7. Magjitë e pajtimit
    8. magjitë e lindjes dhe zgjidhjet e infertilitetit
    9. Magjitë për mbrojtjen e syrit të keq
    10. Magjitë e vdekjes
    etj.
    Email: ellenspellcaster@gmail.com
    WhatsApp: +2349074881619

    ΑπάντησηΔιαγραφή