«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά».
Οδυσσέας Ελύτης

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Auf Wiedersehen!!!


Σήμερα άνοιξα το ημερολόγιό μου στο οποίο γράφω ήδη από το Δημοτικό εώς σήμερα. Συγκεκριμένα από το 2006..
Καθώς διάβαζα, έκανα κάτι γέλια... Κατ' αρχήν στα χρόνια του Δημοτικού δεν υπήρχε "μ' αρέσει ο τάδε", αλλά "αγαπώ τον τάδε μα αυτός αγαπάει την άλλη"
Από μικρή όμως ήμουν δύσκολη στο να πω ότι θέλω κάποιον. Άλλα παιδιά έλεγαν κάθε μέρα και ένα διαφορετικό όνομα, ενώ εγώ τους σνόμπαρα η ψωνάρα τους συμμαθητές μου.. Ώσπου στην Πέμπτη Δημοτικού εμφανίστηκε το πρώτο κόλλημα. Ο Γ., ξανθός με υπέροχα μάτια και γαλλική μυτούλα. Και το ειδύλλιο κράτησε μέχρι τα μέσα Γυμνασίου που μαλώσαμε άσχημα και πλέον διακριτικά στο δρόμο όποτε συναντιόμαστε, αποφεύγουμε ο ένας τον άλλο.

Σ' αυτό το ημερολόγιο και τι δεν έχω γράψει.
Παρατήρησα τις αλλαγές μου με το πέρασμα των χρόνων. Από την αλλαγή των γραμμάτων μέχρι την αλλαγή της συμπεριφοράς και σκέψης μου.
Πολλοί μου λένε πόσο σκληρή είμαι απέναντί τους. Είμαι, δεν αντιλέγω! Σήμερα συνειδητοποίησα πόσο σκληρή και αυστηρή είμαι απέναντι και στον ίδιο μου τον εαυτό. Στο Γυμνάσιο δε χρειαζόμουν κάποιον να με μειώνει, το έκανα με επιτυχία εγώ η ίδια. Στο Λύκειο που η απαισιοδοξία μου άρχισε να εκλείπει, παρατήρησα αυστηρές κριτικές.
Ωστόσο με την είσοδό μου στο Λύκειο, η ζωή μου έγινε πιο ενδιαφέρουσα κι εγώ πιο συνειδητοποιημένη και συνάμα πιο φοβισμένη. Για πρώτη φορά ένιωσα ουσιαστικά το νόημα της ευθύνης, του διλήμματος, της τελικής απόφασης. Το πρώτο δίλημμα: Θεωρητική ή Τεχνολογική κατεύθυνση; Το δεύτερο δίλημμα: Μαθηματικά ή Βιολογία;
Έτσι σιγά-σιγά άρχισα να μαθαίνω ότι δεν πρέπει να μετανιώνω για τις επιλογές μου διότι εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι ήταν οι καλύτερες. Και ακόμη πιστεύω πως δεν πρέπει να μετανιώνουμε για τις επιλογές μας. Απλά πρέπει να είμαστε σε θέση να δεχτούμε τις συνέπειες (θετικές ή αρνητικές) χωρίς γκρίνια.

Σήμερα γέλασα και με κάτι κατινιές που έγραφα πριν λίγους μήνες τύπου "αν τον ξανά πλησιάσει, θα της βγάλω την τρέσα τρίχα-τρίχα" κάτι που ποτέ δεν έκανα γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει περίπτωση να μαλώσω για ένα αγόρι!
Και στο Λύκειο κατάλαβα τι είναι να κάθεται ένα συγκεκριμένο άτομο δίπλα μου και χωρίς καν να με αγγίζει να μη μπορώ να ελέγξω τους σφυγμούς μου. Πέρυσι εν καιρώ εξετάσεων έγραφα:

Είναι απόγευμα και αύριο γράφω Χημεία και Αγγλικά.
Διαβάζω Χημεία!
Βασικά προσπαθώ να τον βγάλω απ' το μυαλό μου..

Ένα χρόνο μετά και επικρατεί το χάος. Στο μυαλό μου, στην ψυχή μου, σ' αυτόν...
Πενταήμερη δε θα πάμε και έτσι αποφάσισα την Παρασκευή που κάναμε χοροεσπερίδα να πάω ,έτσι, σαν τελευταία έξοδος πριν τις Πανελλήνιες. Και χαίρομαι που πήγα! Όχι τόσο επειδή ξέσκασα, αλλά κυρίως επειδή είδα. Είδα πράγματα που δεν ήθελα να δω, μα έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να καταλάβω πόσο... σημαντική είμαι γι' αυτόν, πόσο ενδιαφέρεται τέλος πάντων. Και το Σάββατο στο φροντιστήριο κάτι φάνηκε.. Δεδομένη δεν είμαι για κανέναν, ούτε πιστή Πηνελόπη. Όταν μ' ενοχλεί κάτι/κάποιος, το δείχνω. Και με χαροποιεί το γεγονός ότι δεν είμαι ένα τσουλάκι το οποίο τα αγόρια το βλέπουν σαν ένα φάσωμα της μιας βραδιάς. Σοβαρή με χαρακτηρίζουν. Σοβαρή κοπέλα που "δε θέλουν να της κάνουν μαλακία".

Στο Γυμνάσιο είχα μαλώσει με μία "φίλη" και μου είχε γράψει "θα μείνεις μόνη και αποτυχημένη μια ζωή". Αυτή η πρόταση μου είχε μείνει για πολλά χρόνια. Σχεδόν κάθε φορά που έγραφα στο ημερολόγιο το ανέφερα. Είχε μείνει στο μυαλό μου σαν μόνιμο τατουάζ. Ακόμη και πριν λίγους μήνες.. το είχα πιστέψει. Όμως τώρα, τρεις μήνες πριν τις Πανελλήνιες αποφάσισα πως πρέπει να το αποβάλλω. Θα μου πείτε "γιατί τα γράφεις τώρα όλα αυτά δημόσια;". Θέλω κατά κάποιον τρόπο να .. ξορκίσω το κακό. Διότι όσο έχω δίπλα μου ανθρώπους που μ' αγαπούν και ασχολούμαι με κάτι που μου αρέσει -ό,τι κι αν είναι αυτό-, τότε θα είμαι ευτυχισμένη και κατά συνέπεια επιτυχημένη..

Λοιπόν, είναι η τελευταία ανάρτηση που κάνω μέχρι να τελειώσω τις Πανελλήνιες. Μπήκαμε στην τελική ευθεία. Το ανακοινώνω απλά για να μη βγείτε στους δρόμους απελπισμένοι αναζητώντας με!
Εγώ εδώ τριγύρω θα 'μαι, απλά λίγο εξαφανισμένη στον κόσμο του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Βενιζέλου κτλ κτλ.
Όμως τις επισκέψεις μου θα τις κάνω, όσο πιο συχνά μπορώ τουλάχιστον! Δεν τη γλιτώνετε τόσο εύκολα (μουαχαχαχα) !!!
Σας αφήνω με ένα υπέροχο -κατ' εμέ- τραγούδι.. Καλή ακρόαση!!!


Καλό βράδυ..
Giwta Ar..:**


*O τίτλος είναι γερμανικός και σημαίνει "εις το επανιδείν" 

35 σχόλια:

  1. εγω δεν ειχα ημερολογιο αλλα θα θελα να ειχα για να εκανα αυτο ου εκανες κ εσυ. μου αρεσε αρα ολυ!

    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ημερολόγια είναι γραπτές αναμνήσεις ανεκτίμητης αξίας...

      Καλώς ήρθες!!
      Φιλιά πολλά..

      Διαγραφή
  2. Μπράβο σου που τα μοιράστηκες όλα αυτά μαζί μας γιατί αλίμονο αν το blogging δεν περιελάμβανε κι αυτό το εξομολογητικό, αλλά και ψυχοθεραπευτικό κομμάτι. Χαίρομαι που αρχίζεις να ξεκαθαρίζεις πράγματα και πριν τις Πανελλήνιες γιατί εγώ το άργησα και τα βρήκα μπροστά μου το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάλλιο αργά παρά ποτέ δε λένε; Το θέμα είναι να τα αποβάλεις κάποια στιγμή κι ας είναι λίγο αργά...

      Διαγραφή
  3. Μην αφήνεις τέτοιες φράσεις να φωλιάζουν μέσα σου και να σε μολύνουν. Ειδικά σε τέτοιες ηλικίες πετιούνται με τόση ευκολία, μόνο για πίκα, νομίζοντας ότι έχουν βαρύτητα κι ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

    Όταν είσαι από μόνη σου αυστηρός δικαστής του εαυτού σου, μπορείς πιο εύκολα να αποστασιοποιηθείς από την τοξικότητα των άλλων (παρότι που πάντα θα πληγώνεσαι), γιατί γνωρίζεις κατά πόσο έχουν βάση αυτά που εκτοξεύουν. Κι αυτό πρέπει να έχει ως απόρροια την σωστή αντίληψη και κριτική, το να είσαι σωστή, να ακούς και να αξιολογείς, να αναγνωρίζεις λάθη και να επωμίζεσαι ευθύνες. Να μαθαίνεις -και απ' αυτά που βιώνεις η ίδια, αλλά και μέσω των άλλων -γλιτώνεις χρόνο και σε πάει μίλια μπροστά. Όποιος πορεύεται έτσι μόνο αποτυχημένος δεν θα βγει. Η καμπύλη της ζωής του θα είναι φουλ ανοδική.

    Σε διάλεξη το πήγα, με συγχωρείς!
    Όχι, όμως, δασκαλίστικα, μα με αγάπη κι ενδιαφέρον.

    Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου, να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε συνδυασμό με κάποια άσχημα λόγια μπορούν να έχουν καταλυτικές συνέπειες σ' αυτή τη δύσκολη ηλικία. Συμφωνώ μαζί σου, όλα αυτά πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη σωστή κριτική. Γι' αυτό σταδιακά ο κάθε άνθρωπος πρέπει να καταλάβει τι αξίζει και να μη σπαταλά το χρόνο του κάνοντας ανούσιες σκέψεις. Σ' αυτό βοηθάει το πέρασμα του χρόνου και φυσικά η ωριμότητα που συνεπάγεται.

      Μην ανησυχείς, δεν το πήρα καθόλου δασκαλίστικα, κατάλαβα πως όσα μου έγραψες τα έγραψες από ενδιαφέρον και σ' ευχαριστώ πολύ γιατί ήταν πολύ βοηθητικά!

      Σ' ευχαριστώ πολύ!! Θα τα πούμε!
      Φιλιά..

      Διαγραφή
  4. Να είναι πολύ εποικοδομητικό το ερχόμενο τρίμηνο που θα περάσεις με τις διαλεχτές "παρέες" σου (Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Βενιζέλο κ.ά.) - και καλά αποτελέσματα να έχεις στις εξετάσεις σου!
    Auf Wiedersehen! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω μετά το τρίμηνο αυτό να μην ξανασυναντήσω κανέναν από τους τρεις τους.. να γίνει ένα ΤΣΑΦ και να εξαφανιστούν από δίπλα μου γιατί, μεταξύ μας, οι τύποι σπάνε νεύρα!
      Danke sehr fur deine Wunschen!!!
      Θα περνάω από το μπλογκ σου να τα λέμε.. φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  5. Και πόσες αλλαγές θα δεις ακόμα στα χρόνια που θα περάσουν!!!
    Κρατούσα κι εγώ ημερολόγιο Γιωτάκι μου!
    Ως τις μέρες μου έχει φτάσει ένα μοναχά... δεν το ανοίγω εδώ και χρόνια! Το φυλάω για τα βαθιά γεράματα, πρώτα ο θεός!

    Άντε καλό διάβασμα αγάπη μου ώστε όλα να πάνε κατά πώς θες!
    Τα φιλιά μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι κάποια στιγμή στο μέλλον να το ανοίξεις γιατί έχει ανεκτίμητη αξία!
      Σ' ευχαριστώ πολύ Αριστέα μου!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Σιγά μη μείνεις μόνη....

    Κάτσε διάβασε τώρα και μόλις περάσεις θα σου πω εγώ αλλαγές που θα δεις στη ζωή σου... Η μετάβαση από Γυμνάσιο στο Λύκειο δεν είναι τίποτα μπροστά στη μετάβαση από σχολείο σε πανεπιστήμιο...

    Καλή επιτυχια στις εξετάσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!
      Αυτό λέω, διαβάζω τώρα για να δω σε λίγους μήνες τις πραγματικές αλλαγές κι ας κουράζομαι!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Είναι πολύ όμορφο να κρατάς ημερολόγιο Γιώτα μου!
    Αν μπορείς συνέχισέ το θα ξετρελαίνεσαι όταν γίνεις γριούλα και το διαβάζεις!
    Καλή επιτυχία στις πανελλήνιες σου εύχομαι να σκίσεις!
    Πολλά φιλιά καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Έλενά μου για τις ευχές σου!!! :D
      Το γράψιμο δε σταματάει ποτέ, ειδικά στο ημερολόγιο!
      Φιλιά πολλά, καλό μήνα και σε σένα..

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Γιώτα! Σου έχω ένα βραβείο αν θές πέρνα να το πάραλάβεις! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλώς σε βρήκα!
    Χαίρομαι πολύ να βλέπω νέα παιδιά να γράφουν όμορφα και να bloggάρουν!
    Μη μασάς με ό,τι σου έχουν πει κι ό,τι σου λένε.. Έχε πίστη σε σενα και τα όνειρά σου και όπως σου είπε και η Χριστίνα θα δεις πόσο αλλάζει η ζωή όταν γίνεις φοιτήτρια!!
    Καλή συνέχεια με χαμόγελο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα όμορφά σου λόγια! Αναμένω τις αλλαγές!
      Ελπίζω να τα λέμε συχνά..
      φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  10. Εχουν περάσει πολλα χρονια απο τότε που κρατούσα με κι εμεις ημερολόγιο......

    Μας θύμισες πολλα ...

    Χαιρόμαστε που σε βρήκαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειναι γενικα ωραιο να γυρνας,Πισω σε αυτα τα χρονια!!
    Καλως σε βρηκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πλάκα πλάκα, ο,τι έπρεπε ήταν αυτό για τα "σχολικά χρόνια" που έχω κάνει ανάρτηση αν το είδες! Χαχα! Καλό βράδυ Γιώτα μου και καλό μήνα..οσονούπω! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα τώρα που το λες, έχεις δίκιο! Σε πρόλαβα! Χαχαχα
      Καλό μήνα! Φιλιά!:)

      Διαγραφή
  13. Αχ.....αυτή η τρίτη λυκείου...τέσσερα χρόνια πέρασαν και τα θυμάμαι όλα.λέξη προς λέξη.στιγμή προς στιγμή.σκέψη προς σκέψη.Ήταν δύσκολη χρονιά,αλλά είχα περάσει πολύ όμορφα.Ακόμα και το σχολείο ήταν διασκέδαση.
    Και αυτά τα ημερολόγια...αχ!!κι εγώ κρατούσα στο δημοτικό.Μετά δεν ξέρω...σταμάτησα και να σου πω την αλήθεια δε θυμάμαι γιατί!
    Μ' άρεσε που έγραψες πως μέσα απ' τα γραπτά σου διαπίστωσες και τις αλλαγές στον τρόπο σκέψης σου για παράδειγμα!Είναι ωραίο να είμαστε συνειδητοποιημένοι για το ποιοι ήμασταν και ποιοι είμαστε!Και πάντα θα γίνονται αλλαγές.Κι εγώ στο πρώτο έτος της σχολής ήμουν πολύ αθώα...οι φίλες μου ακόμα λένε ''Ανθή ήσουν μικρό σπίτι στο λιβάδι'' τώρα είμαι κάπως πιο υποψιασμένη!
    Φιλιά πολλά Γιωτάκι!!
    υ.γ μη μασάς καθόλου με Πλάτωνα,Αριστοτέλη και Βενιζέλο.Σκισ' τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα ήσουν μικρό σπίτι στο λιβάδι; χαχαχαχα τέλειο!!!
      Είναι υπέροχο να γράφει κανείς σε ημερολόγιο. Μόνο και μόνο για να βλέπει τις αλλαγές του!
      Καλά, η τρίτη λυκείου κι εμένα μ' αρέσει. Μπορεί να είναι ζορικα αλλά είναι η τελευταία χρονιά και πρέπει να τη ζήσουμε όπως της αξίζει.

      Πάω τώρα να αφοσιωθώ στο Βενιζέλο που μου έχει βγάλει το λ... που μ' αρέσει θέλω να πω!
      Φιλιά πολλά! :)

      Διαγραφή
  14. Αναμνήσεις, άγχος! Μακάρι να πηγαινα ακόμη σχολείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το σχολείο, ναι! Αξίζει για πολλές ωραίες στιγμές που περνά κανείς εκεί. Όχι όμως για τις Πανελλήνιες!!! Είναι ένας αγώνας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι απαράδεκτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγνωμη την εχεις δει την Ε. που σ ειπε αυτη τη μαλακια; ειναι ψωναρα, ασχημη, δεν εχει στοχους και προπαντων ουτε ενα τετοιο μπλογκ..

    Το καλοκαιρακι θα σου πω εγω γιωτακι! Ακου εκει μονη και αποτυχημενη..τον κακο της τον καιρο..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγνωμη την εχεις δει την Ε. που σ ειπε αυτη τη μαλακια; ειναι ψωναρα, ασχημη, δεν εχει στοχους και προπαντων ουτε ενα τετοιο μπλογκ..

    Το καλοκαιρακι θα σου πω εγω γιωτακι! Ακου εκει μονη και αποτυχημενη..τον κακο της τον καιρο..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :Ο παθαίνω σοκ!
      Υπογράφεις σε σχόλιο με το όνομα του blog σου και μάλιστα δυο φορές για να το δούμε και να το ευχαριστηθούμε;;;;;;;
      Χαχαχα εγώ την ταπώνω καθε φορά που με βλέπει με το καλλίγραμμο σώμα μου και τη γαλλική μυτούλα μου! Σιγά μην περιμένω το καλοκαίρι!

      Διαγραφή
  18. Καλή μου Γιώτα...τέτοια φίλη να σου πέσει...Δυστυχώς όλοι έχουμε αυτές τις φίλες-φίδια στη ζωή μας,μπορεί να μας πληγώσουν και τα λόγια τους να μας ακολουθούν για μια ζωή..Αλλά δεν πρέπει να μας βάζουν κάτω..Είσαι ένας τρομερός άνθρωπος-φαίνεται από τον τρόπο που γράφεις- και σου εύχομαι καλή συνέχεια σε ότι κι αν κάνεις! Καλή επιτυχία στις Πανελλήνιες, καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα! Πολλά φιλούθκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βασιλική μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλάσου λόγια! Ελπίζω κι εσύ να τα πήγες τέλεια στις εξετάσεις σου!!!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή