«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά».
Οδυσσέας Ελύτης

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Book...what??


Στις μέρες μας όλο και λιγότερο διαβάζουν οι άνθρωποι βιβλία. Συνήθως τους συναντάμε να κρατούν ένα tablet ή να περνούν την ώρα τους παίζοντας παιχνίδια στο κινητό. Η τεχνολογία που κάθε μέρα εξελίσσεται, μας έχει κλείσει σε μία γυάλα και μας εθίζει ολοένα και περισσότερο απομακρύνοντας μας από τα βιβλία. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που συνέβαλαν στην κρίση του βιβλίου;

Αρχικά, γεγονός είναι πως οι τιμές των βιβλίων είναι πραγματικά εξωπραγματικές. Γιατί να παίρνει ο βιβλιόφιλος δύο βιβλία το χρόνο επειδή δεν μπορεί να διαθέσει παραπάνω χρήματα; Για να πάρεις βιβλίο ενός γνωστού συγγραφέα, χρειάζεσαι σίγουρα 20 ευρώ και ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε, ο αγοραστής θα προτιμήσει να ψάξει στο διαδίκτυο μήπως το βρει, παρά να το αγοράσει, όταν με δυσκολία παίρνει τα απαραίτητα. Ακόμη και οι δανειστικές βιβλιοθήκες δεν είναι κατάλληλα εφοδιασμένες (τουλάχιστον οι περισσότερες) και έτσι δεν καλύπτουν ευρύ φάσμα προτιμήσεων. Έτσι λοιπόν η επαφή με τα βιβλία σιγά σιγά χάνεται από τη μία λόγω της τιμής τους αφού σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι αδιαφορούν για τα βιβλία. Από την άλλη, ακόμα κι όταν έρθει η άνθηση στην οικονομία, η κατάσταση δε θα βελτιωθεί αφού όλοι μας θα έχουμε γίνει αιχμάλωτοι της συνήθειας. Και από τη συνήθεια δύσκολα ξεφεύγεις.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα βιβλία χάνονται από το πεδίο των ανθρώπων είναι διότι το διάβασμα δεν καλλιεργείται από την μικρή ηλικία των παιδιών, τότε που ο χαρακτήρας τους πλάθεται. Οι γονείς αρκούνται στα παραμύθια και τα παιδιά παραμένουν σ' αυτά - στις δέκα σελίδες με τις επτά εικόνες. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί ένα λανθασμένο πρότυπο διαβάσματος και ωθεί τα παιδιά μακριά από τα βιβλία. Ο μαθητής ταυτίζει το εξωσχολικό βιβλίο με τα μαθήματα του σχολείου και έτσι απομακρύνεται σταδιακά.

Και σ' αυτό το σημείο εισβάλλει δυναμικά η τεχνολογία που έρχεται να αντικαταστήσει τη φαντασία με την έλλειψη εικόνας. Γι' αυτό όσο περνούν τα χρόνια, οι άνθρωποι έχουν όλο και λιγότερη φαντασία αφού η τεχνολογία προσφέρει έτοιμη εικόνα που αποβλακώνει το δέκτη και δεν του αφήνει περιθώρια να σκεφτεί.

Ωστόσο, στον τομέα των βιβλίων, η τεχνολογία έχει και τα θετικά της. Υπάρχουν τα λεγόμενα e-books που μέσω διαδικτύου μπορεί κανείς να διαβάσει αξιόλογα βιβλία χωρίς κανένα κόστος. Και έτσι ξανά ανθίζει η ελπίδα πως τα βιβλία δε θα χαθούν, απλά θα μετατραπούν σε άλλη μορφή.Όμως καμία σχέση δεν έχει το βιβλίο με το οποιοδήποτε ηλεκτρονικό αντικείμενο. Πρέπει όμως να βάλουμε τα δυνατά μας, να μη χαθούν τα βιβλία. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μυρωδιά του βιβλίου, τον ήχο που κάνουν οι σελίδες καθώς γυρίζουν..

Φυσικά η τεχνολογία είναι απαραίτητη και μάλιστα αν χρησιμοποιείται ορθά, μπορεί να είναι "θαυματουργή". Ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει σταθερές αξίες και αυτό είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος. Παράλληλα είναι απαραίτητο να χαμηλώσουν οι τιμές έτσι ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να αγοράζουν βιβλία. Έτσι και ο βιβλιόφιλος αλλά και ο εκδότης των βιβλίων βγαίνει κερδισμένος.



Giwta Ar..:**

22 σχόλια:

  1. Kαταπληκτική ανάρτηση! Είμαι κι εγώ λάτρης των βιβλίων αλλά τα βλέπω μόνο στη δανειστική βιβλιοθήκη πια! Και ναι, λατρεύω τη μυρωδιά του χαρτιού και την αίσθηση της σελίδας στα δάχτυλά μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου! Μακάρι κάποια στιγμή να γεμίσουμε τις βιβλιοθήκες μας!
      Καλό Σαββατοκύριακο και σε 'σένα!!!

      Διαγραφή
  2. Είναι πολύ κρίμα να βλέπεις τα βιβλιοπωλεία στις μέρες μας άδεια και να ακούς πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει ένα βιβλίο στη ζωή τους!!Και εγώ πιστεύω πως τα βιβλία είναι αναντικατάστατα και καμία τεχνολογική εφεύρεση δεν μπορεί να πάρει τη θέση τους!! Πολύ σωστή ανάρτηση Γιώτα μου!! Καλό σαββατοκύριακο! Πολλά φιλούθκια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική μου, θέλω να πιστεύω πως περισσότεροι άνθρωποι θα αρχίσουν να ενδιαφέρονται για τα βιβλία και πως οι τιμές τους θα χαμηλώσουν..
      Φιλιά πολλά!!!:*

      Διαγραφή
  3. Εμείς στο σπίτι είμαστε βιβλιοφάγοι. Δηλαδή μέχρι μια εποχή, για να πω την αλήθεια. Μετά όλως αιφνιδίως ή τα βιβλία ακρίβυναν ή οι μισθοί μας, όποτε μας τους δίνουν, έπεσαν. Οπότε, όσο και να μας λείπει η μυρωδιά του βιβλίου, καλά είναι και τα ι-μπουκς!
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ κρίμα οι βιβλιοθήκες μας να μένουν στάσιμες..
      Καλό απόγευμα!!!:*

      Διαγραφή
  4. Βιβλία, βιβλία, βιβλία.
    Τα λατρεύω δεν μπορώ χωρίς αυτά.\Υπάρχουν λύσεις Γιωτούλα γιατί όντως είναι ακριβά.
    Πρώτον δεν χρειάζεται να πάρεις κάποιου "γνωστού" συγγραφέα, πολλές φορές είναι σκέτη απογοήτευση.
    Δεύτερον δανειστική βιβλιοθήκη όπως λες, αλλά και δανειστές φίλοι και γνωστοί.
    Η ανταλλαγή είναι ότι καλύτερο για να διαβάσεις περισσότερο και να ευχαριστηθούν κι άλλοι ένα καλό βιβλίο.
    Να διαβάζουμε όσο μπορούμε γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα βιβλία "γνωστού" συγγραφέα τα ανέφερα ως παράδειγμα. Εξάλλου οι τιμές των περισσότερων βιβλίων κυμαίνονται από 15-20 ευρώ.
      Όσον αφορά στους φίλους, καλά κάνεις και το αναφέρεις γιατί εγώ το παρέλειψα κατά λάθος. Οι συγγενείς με έχουν σώσει κι εμένα πολλές φορές, αλλά δεν έχει άλλη χάρη να γεμίζεις τη βιβλιοθήκη σου από βιβλία μικρά, μεγάλα, γνωστά και άγνωστα;
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω με την ανάρτηση σου....η αλήθεια είναι πως και τα βιβλία είναι ακριβά και τα σχολεία δεν κάνουν καλή δουλειά με το διάβασμα....στο τελευταίο όμως δεν το χω και πολύ..ξεκίνησα κάποια στιγμή να διαβάζω ηλεκτρονικά ένα βιβλίο με κούραζε πολύ γρήγορα όμως κι έτσι το αγόρασα για να μπορέσω να το τελειώσω...μιας και μου άρεσε!
    Καλό σου βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καταλαβαίνω απόλυτα! Κι εμένα με κουράζει να διαβάζω ηλεκτρονικά ένα βιβλίο. Γι' αυτό τις περισσότερες φορές το αφήνω στην αρχή, ούτε καν στη μέση!
      Φιλάκια, καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Πόσο δίκιο έχεις Γιωτάκι μου:
    Πολύ ολοκληρωμένο δοκίμιο. Μπράβο σου!
    Το ηλεκτρονικό διάβασμα και μένα με κουράζει. Εξάλλου η αίσθηση του χαρτιού είναι για μένα λατρεία!

    Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αριστέα!!! Όντως είναι πολύ κουραστικό το διάβασμα στον υπολογιστή ή οπουδήποτε αλλού εκτός χαρτιού!
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  7. Στο ίντερνετς έχω προσπαθήσει να διαβάσω βιβλίο αλλά δεν μπορώ. Εκτός ότι μου βγαίνουν τα μάτια δε βολεύομαι κιόλας. Θέλω να το πάρω και να το διαβάσω αραχτός στο μπαλκόνι ή κάπως ξαπλωμένος.
    Γενικά δε διαβάζω πολλά βιβλία, μια δυο φορές το χρόνο με πιάνει κάτι, διαβάζω 3 βιβλία μαζεμένα και μετά τα παρατάω για κανα εξάμηνο πάλι.
    Αλλά οι τιμές είναι όντως γάμησέ τα. Και αν κάνει ένα βιβλίο 20 ευρώ ο συγγραφέας του μπορεί πολλές φορές να παίρνει το 1 μόνο ευρώ από αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλό είναι ότι διαβάζεις.Τώρα η συχνότητα εξαρτάται από τις αντοχές του κάθε ανθρώπου..
      Τα 20ευρα τα δίνω σπάνια και να σου πω την αλήθεια δε μ'ενδιαφέρει τι παίρνουν κάποιοι συγγραφείς όταν βλέπω πως η ζωή τους είναι μέσα στη χλίδα..

      Διαγραφή
  8. Γιώτα καλησπέρα! Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη..
    Από το δημοτικό κιόλας αγοράζαμε συνέχεια βιβλία όλων των ειδών και τώρα μου κακοφαίνεται που δεν έχω την δυνατότητα να παίρνω τα λογοτεχνικά μου ή κάποια άλλα πιο συχνά. Συμφωνώ με τα πάνω σχόλια, το διάβασμα από υπολογιστή είναι εντελώς άβολο! Και δεν έχει καμία αίσθηση φυσικά.
    Ελπίζω να γίνει κάτι για να βγούμε όλοι κερδισμένοι!
    Καλό σαββατοκύριακο και σε ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ για το όμορφο σου σχόλιο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολο στις μέρες μας να αγοράζουμε βιβλία, δύσκολο να τα διαβάζουμε ηλεκτρονικά. Ευτυχώς που υπάρχουν οι δανειστικές βιβλιοθήκες και οι δανειστές φίλοι και συγγενείς, όπως επεσήμανε παραπάνω η Έλενα.
      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  9. Picture is beautiful & amazing post. Would you like to follow each
    other?


    X
    http://subhamrai.blogspot.in/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα συμφωνήσω μαζί σου Γιώτα καμία σχέση το διάβασμα στο pc από ένα βιβλίο
    κάποτε διάβαζα πολύ.. ήμουν αυτό που λένε βιβλιοφάγο,δυστυχώς τώρα δε μπορώ να συγκεντρωθώ,για τις τιμές που παρόλο την κρίση παραμένουν υψηλές
    υπάρχουν και τα μεταχειρισμένα

    Καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου Μορφέα!
      Σ' ευχαριστώ που πέρασες και άφησες το σχόλιο σου!!

      Διαγραφή
  11. Τα βιβλία τα λάτρεψα από παιδί, είμαι τυχερή που έχω μια μεγάλη βιβλιοθήκη και.. στεγάζω τον έρωτά μου! Χε χε. Μοναδικό μου παράπονο που δεν βρίχνω επαέ πράμα στην ελληνική, όμως, κάθε φορά που έρχεται διακοπές κάποιος δικός μου στην Πατρίδα, δίδω του μια λίστα και αναμένω πώς και πώς να επιστρέψει με τους θησαυρούς μου! :) Δεν με βολεύει να διαβάζω στην οθόνη του υπολογιστή, ομολογώ πως έχω kindle/e-book και το χρησιμοποιώ πολύ στο τραίνο για να μην κουβαλώ μαζί μου βάρος κάθε μέρα. Λατρεύω όμως να τα αγγίζω, να τα μυρίζω, να τα αισθάνομαι, κι έτσι δεν πιστεύω ότι θα τα αντικαταστήσω ποτέ. Οι τιμές είναι κι εδώ *πάρα* πολύ τσιμπιμένες, ίσως περισσότερο απ'ό,τι εκεί, ειδικά για ακαδημαϊκά βιβλία. Υπάρχουν αρκετά online βιβλιοπωλεία όμως, και οι τιμές εκεί είναι αρκετά πιο προσιτές. Πολύ οικονομικά βιβλία θα βρεις στη σελίδα της Πολιτείας, ένα από τα πιο κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, με *σημαντικές* εκπτώσεις! Καλώς σε βρήκα, χαιρετισμούς από τη μακρινή Μελβούρνη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ ωραία! Δε γνώριζα για την Πολιτεία! Θα την επισκεφτώ το συντομότερο δυνατό! Σ' ευχαριστώ πολύ που πέρασες και καλωσόρισες στο blog μου!!
      Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή